İşimiz Kültür, Gücümüz Anadolu

Okan Gürbüz
BUHOT Akademi Kurucusu

Değerli Halk Oyunları Severler,

1996 yılında başlayan halk oyunları serüvenimi düşündüğümde bu tutkunun bu kadar büyüyeceğini ve sınırlar ötesi işler yapabileceğini hayal etmemiştim. Ancak her geçen gün kendimi yeni bir hayalin içerisinde buldum.

Üniversite hayatıma başladığım 2000 yılında artık sadece mühendislik eğitimime ve akademik hayatıma odaklanmayı planlarken içimdeki sahne sanatları aşkı ve geleneksel kültürümüze hizmet edebilme heyecanı her şeyin önüne geçti.

2003 yılında henüz 21 yaşında belki de Türkiye’deki en genç dernek kurucusu olarak BUHOT GSK Derneği’ni kurmuş oldum. İlk günden bugüne kadar en büyük amacım; Anadolu kültürünü doğru ve kaliteli bir şekilde öğreten, bu alanda örnek olacak projeler ortaya koyan ve ülkemizi dünyada hak ettiği düzeyde temsil eden bir yapı kurabilmekti. Tüm bu hedefleri gerçekleştirirken, dansçı ve eğitmen kadroları ile Bahçeşehir Üniversitesine yakışır bir aile olabilmek de en önemli motivasyon kaynağım oldu.

Çıktığımız bu uzun yolda tüm yol arkadaşlarımla 18 yılda çok kıymetli işlere imza attık. Gerek üniversite kulübü olarak üniversitelerarası halk dansları platformlarında, gerekse dernek olarak kulüpler arası halk dansları platformlarında kurumumuzu ve kültürümüzü başarılı şekilde temsil ettik. 2015 yılında Litvanya’da, 2019 yılında Güney Kore’de onlarca ülkenin dans topluluklarını geride bırakarak 2 kez Dünya şampiyonu olduk. Bugüne kadar 2000’den fazla dansçı yetiştirdik ve mezun ettik. Türkiye’nin en önemli halk dansları hareketi olan Anadolu Rüyası projesini hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 3 sezonda 15 ilde lise seviyesinden üniversite seviyesine kadar pek çok öğrenci yetiştirdik, Türkiye’nin en özel sahnelerinde 7.000 izleyene geleneksel kültürümüzü aktardık. 

2019 yılında Güney Kore’de almış olduğumuz dünya birinciliğinden sonra sahip olduğumuz bilgi birikimi daha geniş kitlelere aktarabilmek ve bu alanda daha donanımlı eğitimler sunabilmek için kurumumuzu akademi kavramı ile güçlendirdik.  Bugün dünyada 86 ülkede ve ülkemizde 81 ilde saygın şekilde bilinen, İstanbul, İzmir, Antalya, Giresun ve Nevşehir’de şubeleri bulunan Türkiye’nin en kurumsal halk dansları akademisi konumundayız. 

Kendi kültürünü tanıyan ve ona sahip çıkan bireyler yetiştirmek, bu topraklarda yaşayan tüm eğitimcilerin vatan borcudur diye düşünüyorum. Bu inanç ve motivasyon ile gücümüz yettiğince kültürümüzü hak ettiği kaliteyle yaşamaya, yaşatmaya ve temsil etmeye devam edeceğiz.

Bu yolda bana destek veren tüm yol arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimle…

Yardıma mı İhtiyacınız Var?